Dünyanın en lezzetli içeceği olan kahve, dünya çapında 70'den fazla ülkede üretilmektedir. Kahvenin en meşhur yanı ise kafein içeriği sayesinde insanı uyandırıcı ve ayık tutma etkisine sahip olmasıdır. Bir çoğumuz bu durumdan ötürü bu eşsiz içeceğe bağımlı bile olabilmekte.
Çok sevdiğimiz kahvenin ticareti, genelde 60 kilogramlık torbalar içinde olmaktadır. Bu yazımızda kahvenin en çok üretildiği 10 ülkeyi kaleme aldık ve küçük tadım sırlarını sizlere aktarmaya çalıştık.
Kahve çeşidi: Arabica ve Robusta kahvesi
Üretim: 35.000.000 torba
Brezilya, ticari kahve üretim endüstrisi için önemli bir yer olup, her yönden dev bir potansiyele sahiptir. Birçok kahve çeşidi Brezilya'da üretilmesine rağmen, bunların hiçbirisi dünyanın en iyi kahveleri arasında yer almaz. Brezilya kahve endüstrisi, üretimde kahve fiyatını göz önünde bulundurarak, konsantre kahve üretimi yapar. Bu kahvenin genel özelliği; ucuz, oldukça lezzetli fakat zor dağılan bir kahve olmasıdır.
Kahve Türleri :Robusta
Üretim :11.000.000 torba
Ülkenin güney yarısındaki küçük ekili alanlarda genellikle robusta kahvesi üretilir. Vietnam kahvesi az miktarda asitliği ve dengeli tat dağılımıyla güzel bir uyum içerisindedir. Çoğu kez harmanlamada kullanılır.
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 11.000.000 torba
Standart Kolombiya kahvesi ıslak işlenmiş kahvedir ki, bu kahve küçük kaplara konarak, öğütülür ve Kolombiya kahve Federasyonu tarafından ihraç edilir. Bu kahve pazar adına yada bölgesine göre değil, kalite derecesine göre satılır (Supremo en kaliteli kahvedir). Bu kahvenin kalitesine göre dağılımı, mükemmel, iyi yetişmiş, klasik, hafif meyve tadında Latin amerikan kahvesinden, sıradan fermente yan ürün olan meyve tadındaki kahveye doğrudur. Bazı arazi ve kooperatiflerden sağlanan kahve ve özel kurulmuş değirmenlerden elde edilen kahveler gibi botanik türler de bölgeler tarafından satılabilmektedir (Burbon en iyisi).
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta
Üretim: 6.700.000 torba
En kaliteli kahvesi, hoş ve zengin tadı ve düşük seviyede fakat hissedilebilir asitliği ile diğerlerinden ayrılır. En kötü kahvesi ise hoş olmayan sertliği ve küfsü kokusu ile kendini gösterir. Bunların dışında diğer kahvelerde toprağımsı bir tat vardır; bazı kahve tiryakileri bundan hoşlanırken bazıları hoşlanmaz.
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 4.500.000 torba
En iyi Etiyopya kuru işlenmiş kahve(Harar), orta olgunlukta ve oldukça asitli olmakla beraber meyve ve şarap tadındadır. En iyi yıkanmış Etiyopya kahvesi (Yi gacheffe, Sidamo), hafif, fakat karışık çiçek ve turunçgiller tadına sahiptir.
Honduras
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 3.000.000 torba
Islak işlenmiş kahvedir ve genellikle ucuz kahve olarak karıştırılarak kullanılır.
Hindistan
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta
Üretim: 4.600.000 torba
En iyi kahvesi, asitliği olan ve de ara sıra şaşırtıcı nüanslara sahiptir. En kötü yanı yumuşamasıdır.
Uganda
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta kahvesi
Üretim: 2.700.000 torba
En kaliteli Uganda arabica kahvesi; şarapsı asitliğe ve diğer tat özellikleri bakımından Afrika kahvesine benzer bir nitelik göstermektedir.
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi
Üretim: 4.200.000 torba
Meksika’daki kahve üretimi genelde Arabica üzerine ve Guatemala sınırındaki sahil kesiminde yapılıyor.
Kahve çeşidi: Arabica, Robusta
Üretim: 3.700.000
En iyi Guatemala kahvesi çok fazla baharat tadında yada çok iyi tütsü tadı olan bir kahvedir.